Gewone dingen opbergdozen

In ‘gewone dingen’ denken we na over het nut van alledaagse items die aanwezig zijn in bijna elk huis. Gewone dingen die we bijna blindelings kopen, net omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Zo kan je in elk huis zeker een aantal opbergbakken en -dozen vinden. In karton, in plastic, in hout,... Er is ontzettend veel keuze en af en toe zijn er zelfs ‘opbergbakhypes’! Zo zijn de kratjes van Hema op dit moment razendpopulair op Instagram. Toch dragen opbergers een paradox met zich mee. Want spullen kopen om spullen op te bergen, wil dat niet gewoon zeggen dat we teveel spullen hebben?


Op Facebook zijn er verschillende groepen waar minimalisten uit de hele wereld samenkomen om hun ervaring en tips met elkaar te delen. Af en toe pols ik er eens naar de meningen over gewone dingen. Ik had het niet verwacht, maar op mijn vraag over opbergdozen kwam massaal veel reactie! Iedereen had hier duidelijk een mening over. De minimalisten waren dan ook ongeveer gelijk verdeeld in twee kampen: voor en tegen.


De tegenstanders waren de opbergers duidelijk niet zo goed gezind. Ze waren het er allemaal over eens dat wanneer we niet teveel spullen in huis hadden, we ook niet de nood zouden hebben om ze op te bergen. Maar de dozen en bakken moeten ook om andere redenen aan populariteit inboeten:


  • Veel dozen en bakken bestaan uit plastic en dat is uiteraard niet goed voor het milieu.
  • Plastic bakken zijn bovendien meestal doorzichtig en zorgen zo voor visuele onrust.
  • Bakken en dozen met deksels stapelen we automatisch op elkaar, met als gevolg dat we bijna nooit de onderste doos zullen gebruiken. Want alles opheffen en eventueel de stapel laten vallen, daar hebben we echt geen zin in.
  • Ook diepe bakken zijn niet zo handig. Die worden snel onoverzichtelijk en doordat ze zo groot zijn, bergen we meestal verschillende soorten items door elkaar op.
  • De meeste dozen zijn gevuld met spullen die we eigenlijk niet gebruiken: out of sight, out of mind. Bij het ontspullen zullen deze dozen dan ook snel leeglopen.


De voorstanders vonden de bakken dan weer su-per handig! Voor sommigen zijn doorzichtige opbergdozen zelfs perfect, omdat je meteen kan zien wat in welke doos zit. Ook bij het verhuizen zijn dozen en bakken erg gemakkelijk. Benieuwd naar de andere argumenten van kamp pro?


  • Opbergers geven je overzicht en zorgen voor een onderverdeling van je spullen, zodat je makkelijk kan vinden wat je nodig hebt.
  • Ondoorzichtige en gesloten dozen kan je makkelijk labelen met een sticker en een stift. Twee vliegen in één klap: visuele rust én toch weten wat waar ligt.
  • Bakken kunnen dienen om een limiet te leggen op een aantal spullen: je mag dan enkel de spullen houden die in de bak passen. Het gevaar is dan wel weer dat je spullen zal bijhouden ‘omdat ze nog in de bak passen’. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • De voorstanders gebruiken dozen en bakken om seizoensgebonden spullen in op te bergen. Is het festivalseizoen aangebroken? Dan maakt de bak met skigerief ruimte voor de bak met kampeergerief!
  • Zoals je misschien weet, is de categorie ‘emotionele spullen’ de moeilijkste bij het ontspullen. Een trucje dat daarom veel gebruikt wordt, zijn de emoboxen: elke persoon mag één doos vol spullen met emotionele waarde bijhouden (bijvoorbeeld geboortekaartjes, foto’s, oude juwelen,...).


De meningen zijn dus uiteenlopend en beide kampen kwamen met goede argumenten. Mijn advies? Probeer tijdens het ontspullen te vermijden dat je nieuwe bakken en dozen gaat aankopen. Ga eerst op zoek naar jouw eigen niveau van ‘genoeg’. Als je voldoende spullen hebt losgelaten, zal je automatisch aanvoelen wanneer genoeg voor jou effectief genoeg is. Bekijk achteraf of je eventueel nog meer orde op zaken kan en wil stellen door opbergers te gebruiken.


Kies in eerste instantie om dozen en bakken te gebruiken die je al in huis hebt. Mijn favorieten: schoendozen en dozen van aangekochte apparaten, zoals bijvoorbeeld de laptopdozen van Apple. Vind je de schoendozen niet mooi, dan kan je ze pimpen met inpakpapier. Je kan ook gratis kartonnen dozen ophalen bij supermarkten zoals bijvoorbeeld Colruyt. Wil je toch nieuwe opbergers kopen? Kies dan voor lage bakken en kratjes uit natuurlijke materialen, of neem een kijkje in de kringloopwinkel! 


Maar wat nog interessanter is: schenk aandacht aan opbergruimte bij de inrichting van je interieur! Ingebouwde kasten, opbergbanken, schuiven onder je bed,... Er bestaan veel praktische oplossingen! Als interieurstyliste help ik je hier graag bij verder.


Gewone dingen: het klinkt misschien overdreven, maar door na te denken over de dingen die aanwezig zijn in je huis, ga je veel bewuster om met al je spullen en aankopen. En dat bewustzijn is heel waardevol. Laat me zeker weten hoe jij naar dit gewone ding kijkt via de deelknoppen of social buttons hieronder! GEWONE DINGEN: OPBERGDOZEN

Gepubliceerd op 25/02/2019

ROYOOM

ROYAUME (FR) ʁwa.jom - koninkrijk

ROOM (ENG) RUːM - ruimte/plek


Maak ruimte voor jouw eigen koninkrijk. In je huis, hoofd & hart.


LinkedIn_socialbutton
Instagram_socialbutton
Facebook_socialbutton
Pinterest_socialbutton

©2019 ROYOOM  |   BE 0715.747.459   | Disclaimer & Privacy