Stof tot lezen

We kunnen er niet om heen: steeds meer ogen zijn gericht op een minimalistische manier van leven, een levensstijl die steeds meer aandacht krijgt in onze alsmaar drukker wordende maatschappij. Er is dan ook veel stof tot lezen, luisteren, kijken, uitproberen,... - you name it -  te vinden. Allemaal informatiebronnen die je helpen om ruimte te maken voor de essentie. Voor mij begon alles met de documentaire “Minimalism: A Documentary About the Important Things”. Daarna kwamen de podcasts, de blogs en de boeken. En over dat laatste ga ik het vandaag hebben! Elke schrijver heeft z’n eigen unieke kijk op de zaak en daarom zijn er boeken over minimalisme - en vooral over opruimen en organiseren - in overvloed. Om te vermijden dat je het bos door de bomen niet meer ziet: mijn favorieten even op een rijtje!


Zoals je misschien al weet, haal ik de meeste inspiratie bij The Minimalists. Joshua Fields Millburn, deel van het duo, heeft een super vlotte plen en geeft zelfs les in copywriting. Zijn blogs lezen dan ook als een trein. Je kan ook van z’n schrijftalent genieten in het eerste boek ‘Everything that remains’. De uitgave brengt het oprechte levensverhaal van Joshua en het ontstaan van TheMinimalists. Het is een inspirerend, down-to-earth en herkenbaar verhaal voor iedereen die op dit moment carrière aan het maken is of heeft gemaakt. En ik ben er rotsvast van overtuigd dat iedereen die net van de schoolbanken komt, dit boek gelezen moet hebben. Een paar van de leukste passages komen ook terug in de documentaire. Dus als je de keuze hebt, ga dan eerst voor het boek & bekijk daarna de docu.

Jelle Derckx zit met zijn ‘Verlangen naar minder’ in dezelfde vibe als TheMinimalists. Hij brengt z’n verhaal heel persoonlijk en intiem, wat het boek intens maakt om te lezen. Jelle schrijft zo openhartig, dat het haast lijkt alsof je in zijn schoenen staat. In het boek werpt Jelle ook een blik op duurzaamheid en hoe dat past binnen een minimalistisch leven. Het mooie aan de boeken van Joshua & Jelle is dat ze recht uit het hart geschreven zijn. Zomaar, bam, even alles eruit gooien. Het resultaat is puur en vooral: zonder regeltjes. Joshua & Jelle wijzen niemand met de vinger, leggen geen stappenplannen of regels op. Niets is goed of fout, ze delen gewoon hun kijk op de wereld en nodigen je uit om even door dezelfde lens te kijken. Hoe je je leven na het lezen invult, is je eigen keuze en je volste recht.


Regeltjes, richtlijnen en stappenplannen kunnen wel handig zijn als je jezelf al hebt verdiept in de wereld van essentie, maar niet goed weet hoe je dit nu moet vertalen naar je eigen leven. De boeken van Marie Kondo & Joshua Becker zijn dan nuchtere handleidingen die je zeker vooruit zullen helpen.


Marie Kondo. Haar naam staat op zich en hoeft verder niet meer veel uitleg. De opruimgoeroe is bekend geworden met haar opruimtechniek KonMari en boeken ‘Spark Joy’ en ‘Opgeruimd’. Dankzij de boeken en haar eigen serie op Netflix, zijn duizenden gezinnen over de hele wereld aan het opruimen as we speak. Kondo’s boeken zijn onderbouwd met essentialisme, maar gaan voornamelijk over het opruimen, het organiseren en het waarderen van spullen. De techniek werkt en levert duidelijk resultaat op. Maar ondanks het succes denk ik dat haar technieken pas effectief zijn wanneer je al begrijpt waar minimalisme nu exact om draait. Het grote verschil tussen Kondo en TheMinimalists zit in de vraag die de auteurs centraal stellen:


  • TheMinimalists: Voegt het waarde toe aan je leven?
  • Marie Kondo: Maakt het je blij?


Bijna alle zaken in huis kunnen je blij maken, maar daarom voegen ze niet allemaal waarde toe aan jouw leven. Ze maken je blij, maar zijn niet essentieel om gelukkig te zijn. En daar zit het grote verschil. Verdiep je dus eerst in minimalisme en ontdek wat het voor jou betekent en duik daarna pas in de wondere wereld van KonMari. Je zal er eens zoveel waarde uithalen.


Joshua Becker begint ‘The Minimalist Home’ met een persoonlijke verhaal en deelt doorheen het boek ook ervaringen van mensen over de hele wereld. Daarnaast krijg je handige tips en tricks en verschillende standpunten om te kijken naar items in huis. Het boek is vooral een handleiding, met vaste stappen voor elke ruimte in huis. De woorden die Becker op papier zet, kloppen als een bus. Alleen lezen ze niet vlotjes, waardoor ik op dit moment al langer dan twee maanden met het boek bezig ben. Keerzijde van de medaille: de  inhoud is nuttig en onmiddellijk praktisch bruikbaar.

Er zijn ook een aantal leuke boeken te vinden over minimalisme en hoe zich dat vertaalt naar je interieur. New Minimalism van Cary Fortin and Kyle Quilici is een praktisch handboek voor opruimcoaches & interieurstylists. Het staat vol inspirerende plaatjes, originele tips en motiveert om meteen aan de slag te gaan! Ook Petite Places van Gestalten is een aanrader! De voorbije 100 jaar zijn onze woningen alleen maar groter geworden. Vandaag komen we op een keerpunt, waarin we beseffen dat kleiner ook kan. Na een leuk stukje woongeschiedenis, neemt het boek je mee doorheen verschillende ‘kleine’ interieurs over de hele wereld. Om bij weg te dromen!


Je kan bijleren over minimalisme ook een stapje verder nemen, en je afvragen waarom het juist nu zo een hot topic aan het worden is. Waarom zijn er juist nu mee bezig? Wat heeft veroorzaakt dat we zo hard snakken naar minder? Hoe is onze maatschappij in deze riching geëvolueerd? Persoonlijk vind ik dit een leerrijk speelveld en er zijn twee boeken die absoluut de moeite zijn!


Het eerste boek is van Dirk De Wachter, Belgische psychiater en hoogleraar. Een ontzettend slimme man. Hij toetst in z’n boek ‘Borderline times’ onze maatschappij af aan de 9 criteria van de ziekte borderline. Leerrijk en confronterend tegelijkertijd. (Note: het begin en het einde van het boek zijn in academische taal geschreven en dus een zure appel om door te bijten als je geen achtergrond hebt in de psychologie. Het middenstuk is gelukkig luchtiger geschreven. Vergelijk het boek misschien met een moelleux au chocolat.)

Dirk is ook een geweldige spreker, dus als je graag meer van hem wil horen, neem dan eens een kijkje op Youtube of ga eens naar één van z’n lezingen. Een echte knaller is deze lezing over ‘ikkigheid’; een woord dat het verdient om mee in de running te zijn voor Woord van het Jaar. 


Dirk geeft je dus een blik op de maatschappij vanuit het gegeven ‘de mens’. Geert Noels neemt je met 'Gigantisme' dan weer mee op reis door de economische achtergrond. Ik ben nog maar net aan het boek begonnen, maar ben nu al laaiend enthousiast! Geen zorgen: Geert gooit vuurt geen moeilijke economische termen en formules op je af. Hij geeft je gewoon de feiten hoe ze zijn: zwart op wit, in mensentaal. Opnieuw leerrijk en confronterend, maar zo hard de moeite om te lezen!


Er staan nog 3 andere boeken op mijn lijstje:

  • Weg ermee’ door Dennis Storm. Ik heb een paar passages gelezen die ontzettend sterk geschreven waren. Opnieuw heel puur en gewoon, menselijk.
  • Digitaal minimalisme’ door Cal Newport. Erg benieuwd naar dit boek, zeker omdat het digitale leven vandaag bijna het middelpunt van ons bestaan lijkt te zijn. Ik verwacht dat ontspullen van digitale items me best zwaar zal vallen. Spannend!
  • Hoe je stopt met plactic’ door Will Mccallum. Nu plasticvrij leven zoveel media aandacht krijgt, wil ik me graag zo goed mogelijk informeren en vooral zeker zijn dat ik over de juiste informatie beschik.


Zo! Een uitgebreid lijstje! Je zou kunnen zeggen dat ik best veel boeken in huis hebben voor een minimalist, en dat klopt! Ik zou kunnen kiezen voor e-readers, maar voor mij kan er niets op tegen het gevoel van een fysiek boek in m’n hand. De geur, de sfeer,... Het heeft zoveel meer dan een scherm. Ik kies er dan weer wel bewust voor om enkel boeken te houden die me - één- nauw aan het hart liggen en - twee - boeken waar ik ook effectief iets aan heb en regelmatig doorblader. In sommige van m’n boeken ben ik zelf met een fluostift en notities aan de slag gegaan. Alsof het een cursus is! Je zou kunnen discussiëren over het aantal  boeken in huis, maar zolang ze waarde toevoegen aan je leven, moet je ze vooral lekker houden.


Nu ben ik wel benieuwd! Ben jij ook een boekenworm? Staan jouw favoriete boeken ook tussen dit lijstje? Laat het me zeker weten, de social buttons vind je onderaan deze pagina!


Tot snel,

Dorien

STOF TOT LEZEN

Gepubliceerd op 06/04/2019

ROYOOM

ROYAUME (FR) ʁwa.jom - koninkrijk

ROOM (ENG) RUːM - ruimte/plek


Maak ruimte voor jouw eigen koninkrijk. In je huis, hoofd & hart.


LinkedIn_socialbutton
Instagram_socialbutton
Facebook_socialbutton
Pinterest_socialbutton

©2019 ROYOOM  |   BE 0715.747.459   | Disclaimer & Privacy