2019, the year of being real

The word is finally out! Na een intensief jaar plannen en keuzes maken, schrijven en herschrijven, twijfelen en ongeduldig wachten, staat ROYOOM eindelijk op z’n pootjes! Mijn hart en ziel zitten letterlijk in elke letter en pixel. Vandaag kijk ik opgelucht terug en besef ik dat het het allemaal waard was. Ik kan niet wachten om aan nieuwe projecten te beginnen!

 

2019 is voor mij nu al een knaller van een jaar, en dan hebben we het nog niet over de nieuwe woontrends gehad. Die flitsen de laatste weken aan een hoog tempo voorbij en zijn stuk voor stuk veelbelovend. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn echt, eerlijk en puur. Het trendrapport van Etsy heeft deze trend met een dikke fluostift aangeduid. Zij noemen 2019 ‘the year of being real’. Dat zagen we natuurlijk al van ver aankomen. We kunnen amper tot rust komen omdat we altijd druk, druk, druk zijn. Maar door in je huis het contact met de natuur te herstellen, creëer je een plek om de batterijen terug op te laden. In 2018 voelden we al de drang om terug te gaan naar wat we zijn, naar wat we verlangen en naar waar we ons goed bij voelen. Een goed voorbeeld hiervan is wabi-sabi, de imperfecte stijl die het afgelopen jaar enorm populair was. Meer over wabi-sabi kan je hier lezen.

 

Maar wat komt er nu exact allemaal op ons af? Hieronder heb ik mijn favoriete trends voor jullie opgelijst!

 

 

 

DE KLEUR VAN HET JAAR

 

De Kleur van het Jaar wordt uitgeroepen na een intensief proces waarbij experts de hele wereld analyseren, op zoek naar de nieuwste invloeden. Zowel het kleureninstituut Pantone als specialist Akzo Nobel hebben elk een trendkleur voorgesteld. Pantone gaat volop voor Living Coral, terwijl het bij Akzo Nobel helemaal draait rond Spiced Honey. De namen alleen al klinken geweldig, niet?

 

We lezen Living Coral en denken snorkelen tussen de kleurrijke vissen en koraalriffen in een zonnig land. Pantone heeft de warme felle tint oranje heel bewust gekozen als reactie op onze snel evoluerende digitale wereld. Een wereld die als het ware ons tweede leven geworden is. En net daarom gaan we steeds meer op zoek naar authenticiteit, optimisme en speelsheid.

Living Coral is een kleur waar ik helemaal enthousiast van wordt. Indien je voor deze kleur kiest, houdt er dan zeker rekening mee dat het een felle en aanwezige kleur is. Als je de kleur niet goed combineert, kan het geheel snel schreeuwerig worden. Kies daarom voor subtiele accenten gecombineerd met een neutrale basis en maximaal 1 andere felle kleur.

 

Spiced Honey vertaalt zich dan weer in een uitnodigende tijdloze bruintint. AkzoNobel wil hiermee ons verlangen naar een licht en helder nestje voeden. Mijn verbeelding brengt me meteen naar ‘The 5 Million Star Hotel’ in Ijsland, waar je slaapt in een bubbel onder een sterrenhemel.

 

Afhankelijk van de combinaties kan de kleur een rustgevend, stimulerend, energiek of koesterend effect hebben. Zo kan je kiezen voor een combinatie met een neutraal palet en creëer je op die manier een rustgevende sfeer om na te denken. Speelse en energieke kleuren zorgen op hun beurt voor een levendige sfeer.

 

Voor een gezellige plek om lief te hebben, kan je Spiced Honey dan weer combineren met rijke warme tinten. Wil je eerder een stimulerende plek om te dromen, kies dan voor  gedempte pastellen. Voor elk wat wils dus!

 

 

 

TERUG NAAR DE NATUUR

 

De kleuren van het jaar brengen ons al een stukje dichter bij de natuur. Maar het kan uiteraard nog een stapje verder gaan. Het idee is om zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis te halen. Zo zien we bijvoorbeeld veel rotan en glas, maar ook alle soorten hout en bamboe, linnen en wol, klei en leer... Noem maar op! Ook bloemen en planten zijn sinds 2018 nog steeds here to stay. Breng buiten letterlijk naar binnen door een boeketje bloemen of kruiden op de tafel of kast te zetten. Ook gedroogde bloemen in een fotokader zijn een optie. In welke vorm ook, je zal zien dat bloemen en planten je elke dag weer energie geven.

 

Het voordeel van deze trend is dat de natuurlijk basiskleuren heel makkelijk op elkaar afgestemd kunnen worden. Naast Spiced Honey en een neutraal palet, is groen in al haar tinten ook ideaal om het gevoel te versterken.

 

Etsy verwacht trouwens dat we steeds meer elementen uit the Far West zullen omarmen. De cowgirl motiefjes spotten we dus niet langer alleen op de festivalweides, maar ook thuis. Ik kijk al helemaal uit naar de grove texturen, prints en desert vibes!

 

 

 

MAXIMALISME

 

Mijn favoriete trend van het jaar, maximalisme! “Less is more” is niet langer de maatstaf wanneer het op styling aankomt. In 2019 gaan we volop voor “more is more”; het bewijs dat minimaal wonen absoluut wél warm en kleurrijk kan zijn.

 

Kies dus niet langer voor één statement piece of één accentmuur in je favoriete kleur. Mix en match erop los met verschillende kleuren, patronen, vormen en texturen! Toon alles waar je gek op bent en wat je gelukkig maakt. Het mag zelfs zo maximaal zijn, dat passement (decoratief borduur- en kantkloswerk) weer helemaal terug van weggeweest is! Maar gelukkig wel in een modern jasje.

 

Bij maximalisme draait het ook rond contrast. Zoals ik reeds vertelde, zijn we altijd druk bezig met vanalles en nog wat. Vaak met meer dan één ding tegelijk, in verschillende werelden. Door contrast te gebruiken in ons interieur trekken we die lijn door. Zacht en ruw, zwart en wit, vierkant en rond, mat en glanzend, koel en warm... Zowel kleuren als materialen kunnen elkaars tegenpolen zijn. Zoek je grenzen op en ga voor een eigenzinnig interieur!

 

 

NOSTALGIE

 

Vintage blijft in en dat is een trend die ik alleen maar kan toejuichen. De tweedehandswinkel is dé plek om pareltjes te scoren. En bovendien is spullen een nieuw leven geven ook nog eens goed voor onze planeet. Twee vliegen in één klap!

 

Inspiratie kan je halen bij interieurs uit de jaren ‘70 en ‘90. Denk bijvoorbeeld aan terrazzo.  Maar ook de jaren ‘20 zijn al eventjes terug van weggeweest. Stoffen als fluweel en velours in verschillende tinten geven je interieur net dat tikkeltje meer. Combineer met goud of messing voor een ‘sjiek’ resultaat. Wie wordt er nu niet gelukkig van een beetje extra glamour? Deze stijl heb ik trouwens ook toegepast in één van mijn stylings. Neem hier een kijkje voor extra inspiratie.

 

 

 

DUURZAAM, MODULAIR EN SLIM

 

We leren stilaan omgaan met kleinere leefruimtes. Wie in de stad woont, heeft amper nog keuze. Maar er zijn ook steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om kleiner te gaan wonen. Zo werd voor het boek ‘Life at Home in the 21st Century’ met heatmaps aangetoond dat een doorsnee gezin ongeveer slechts 40% van hun woning gebruikt. Uiteraard geldt dat niet voor iedereen, maar het zet wel aan het denken. Het kan dus best allemaal wat minder groot en dat betekent dat we slim met onze ruimtes moeten omgaan.

 

De Tiny Houses van deze tijd zijn hier een perfect voorbeeld van. Een ander voorbeeld is het werk van LifeEdited. Zij staan voor eigenaars, ontwikkelaars en architecten klaar met advies over de ontwikkeling van kleine en slimme woningen.

 

Maar hoe zorg je nu voor een multifunctionele ruimte? De naam “LifeEdited” zegt het zelf: pas de ruimte en de meubels aan aan jouw leven en aan de op dat moment gewenste functie. Ga voor een modulaire inrichting en maak gebruik van makkelijk aanpasbare materialen. Geef één meubelstuk verschillende functies, zoals een kast die als bureau kan dienen. Daarnaast kan domotica helpen om je huis zo functioneel en comfortabel mogelijk te maken.

 

Er zijn ontzettend veel voordelen aan deze manier van leven. Het geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te leven naar jouw financiële middelen. Door slim in te richten, lijkt het namelijk alsof je in een groter appartement of huis woont, maar wel aan een lagere prijs. Bovendien is het een ontzettend duurzame en milieuvriendelijke manier van wonen. And last but certainly not least: een kleinere ruimte betekent ook minder ruimte voor spullen. Daardoor verlies je minder tijd aan opruimen en poetsen en krijg je dus automatisch meer tijd voor de essentie!

 

Kleiner wonen heeft zoveel te bieden en daarom ben ik deze trend op dit moment volop aan het ontdekken. Vorige week kocht ik het boek ‘Petite Places’ van Gestalten en binnenkort ga ik langs bij een ontwikkelaar van tiny houses. Benieuwd naar wat ik nog meer ontdek over duurzaam, modulair en slim wonen? Hou de updates dan zeker in het oog!

 

2019, THE YEAR OF BEING REAL

Gepubliceerd op 07/01/2019

ROYOOM

ROYAUME (FR) ʁwa.jom - koninkrijk

ROOM (ENG) RUːM - ruimte/plek


Maak ruimte voor jouw eigen koninkrijk. In je huis, hoofd & hart.


LinkedIn_socialbutton
Instagram_socialbutton
Facebook_socialbutton
Pinterest_socialbutton

©2019 ROYOOM  |   BE 0715.747.459   | Disclaimer & Privacy